ID : 003265    ze dne : 10.12.2015     16:24:08 Předchozí diskuse Další diskuse Zpět na přehled diskusí

Vzpomínky na servis počítačů před 30 lety -10

 

Díl 10:

Už jsem tady psal o školení na magnetické disky, za měsíc a půl jsem byl znovu v Brně na magnetických páskách. Stojan zařízení byla zepředu prosklená bedna vysoká asi dva a půl metru, do šířky a hloubky asi metr, a za ní byly vidět točící se dva velké kotouče půlpalcové magnetické pásky. Magnetický pásek byl samozřejmě z NDR "ORWO" . Pásek z jednoho kotouče na druhý přejížděl přes devítistopou mosaznou magnetickou hlavu dvěma asi metrovýma osvětlenýma kanálama s podtlakem.Uvnitř kanálů byla na stěnách řada fotoodporů, které hlídaly polohu pásky, a dávaly signály RYCHLE-POMALU-STOP motorům.

Tato hlava byla hlavním důvodem k objednávání desítek litrů pitného lihu na její údajné mytí, neboť to bylo striktně uvedeno v sovětském manuálu. Samozřejmě že hlavy by se mohly daleko lépe mýt třeba daleko levnějším metylalkoholem, ale jen při zmínce o tom každý kolem sovětských počítačů valil oči jak tenisáky, a vedl podezřelé poznámky, jak mne jednou někdo najde mrtvého zašroubovaného pod zdviženou podlahou sálu mezi počítačovými kabely.

Jednou když se na školení zase pařilo, odešli jsme s jedním starším mechanikem který už na tom dělal asi dva roky, na jeho pracoviště, které bylo dvě ulice vedle od školicího centra, protože mi chtěl ukázat, jak u nich jednou před časem při noční havaroval jeden magnetický disk, a znenadání se za strašlivé rány rozletěl po sále. Ukazoval mi i magnetické pásky, a tak jsem se zase mohl chvíli zahrabat mezi to, co bude za chvíli tvořit můj denní i noční chlebíček. Pásky byly narvány výhradně sovětskými integrovanými obvody na mnoha deskách, ale nejstrašidelnější se mi zdály obrovské desky s motorovými budiči osypané desítkami sovětských tranzistorů.

Kolega mi ukazoval, jak si prej počínají, když odejde nedostatkový sovětský výkonový tranzistor, který neměl na světě svůj ekvivalent, takže nešel ničím jiným nahradit: Přinesl vadnou desku, upnul ji do svěráku, vzal pilku na železo, a odřízl nahoře z tranzistoru klobouk.

Objevil se čip velký asi jako desetník, z něhož vedly dva tlusté dráty na vývody. Na jedné straně čipu pod drátem byla malá černá tečka. Kolega s naprostou samozřejmostí, která mne děsila, vzal ocelovou rýsovací jehlu, a tečku dosti drsně vyškrábal. Pak desku bez klobouku vzal, a vložil ji do konektoru, a pustil test. Páska bezchybně chodila. Kolega zas desku vyhodil z konektorů, vzal stříbrný vršek odříznutého klobouku, nasadil ho na tranzistor, a připájel ho zboku cínem pistolovou páječkou. Všiml jsem si, že vedle na desce je už další takto ošetřený tranzistor.

Když to budeš dělat, nezapomeň z toho tranzistoru zachránit tu silikagelovou kuličku, a pak ji tam zase do toho tranzistoru dej, samozřejmě pokud budeš chtít, aby to pořád chodilo. Já jsem ji tam nedal proto, že čip za dva měsíce navlhne, vyhoří na druhý straně, a já budu mít v deníku další závady.

Nemohl jsem rozdýchat kuličky silikagelu v tranzistorech, protože jsem si již jednou u AP3 na škole ve zdroji také všiml, že výkonový tranzistor chrastí, a považoval jsem to za závadu, a vyměnil ho. Mechanik mne zavedl do skladu náhradních dílů,a zachrastil mi ještě u ucha dalšími sovětskými výkonovými tranzistory.

Domů jsem si odnesl na výzkum asi pět kotoučů magnetických ploten . Byly to půlmetrové duralové kotouče na obou stranách pokryté hnědou magnetickou vrstvou. Když jsme se vrátili zpět na školení sebrali mi kolegové všechny z tašky, a nasadili si je vnitřními dírami na hlavy jako klobouky. Náš přednášející když přišel, tak se nejprve nevěřícně rozhlédl, a pak požádal taky o jeden kotouč, nasadil si ho na hlavu, a s ním nám přednášel. Říkal, že se nechce lišit od kolektivu, a koneckonců je to magnetické médium také, takže to na školené patří.

Když jsem přišel domů na privát, zkoumal jsem magnetickou vrstvu, která byla místy pokryta jemnými drážkami. Pak jsem odešel do Brna do bazaru, a koupil tam za pětku feritové jádro, doma to rozdrtil na kachlíkách v koupelně skleničkou, přidal trochu do piva, a naill na magnetickou plotnu. Asi za pět minut se ukázaly obrysy datových sektorů. Samozřejmě že sektory byly úplně jiné, než byly nakreslené v instruktážní příručce kancelářských strojů...

Druhý den jsem to přinesl jako zajímavost na školení. Instruktora jsem se zeptal, zdali by si bylo možné na něčem reálně prohlédnout magetický záznam. Vyprávěl, že je to možné nějakou prý špičkovou laserovou technologíí, kterou má DARPA v americe.

Vyndal jsem diskovou plotnu, nalil na ní odvčerejška zkyslé feritové pivo. Když vystoupily sektory, instruktor tomu nechtěl zprvu věřit. Když jsme zbylé pivo pak nalili na asi metr magnetické pásky, objevila se na ní data také, byla daleko řidší než na discích a protože byla psána paralelně vedle sebe i s paritní stopou, která byla viditelně oddělena, a já jsem lupou přečetl asi deset asci znaků, který daly jméno "KAMIL NOVY", prohlásil, že je to konec světa.

"Musíme donést nové pivo, abysme mohli vidět i další data",

pravil autoritativně hlavní opilec kurzu, a za chvíli se s kolegy vrátili z dolejšího bufetu s basou piva, a třema litrovkami , fernetu.

"Do fernetu ten prach sypat nebudeš, nebo mnou budeš i s tím svým datovým prachem okamžitě vyveden.".

Rozhodl pak autoritativně opět místní opilec, a podal mi jako prvnímu lahev piva a skleničku od hořčice poloplnou fernetu.


Díky značným zásobám alkoholu v místním bufetu se odborné školení pak za čtvrt hodiny jako obvykle postupně naprosto zvrhlo...
__________________

Jeden z podstatných praktických problémů mnohých někdy i špičkových odborných školení je, zvláště když se diskutuje s alkoholem, po skončení prestižních IT diskusí odklidit někam nenápadně místy při té prestižní diskusi odhozenou zbroj. Když jsme druhý den přišli s dunícími hlavami do učebny, zastihli jsme tam doběla rozzuřenou uklizečku, a abychom ji uklidnili, a deaktivovali její konfidnetské snahy, museli jsme obětovat zbytky kapesného, a v podstatě ji uplatit opět jednou basou dvanáctky, a dvoulitrovkou ferneta, takže byly současně zabity dvě mouchy jednou ranou: Pdhozená zbroj ze včerejška byla tiše a nenápadně odstraněna, a my mohli při odborném výkladu dostatečně do oběda vystřízlivět, abychom zítra mohli bez nějakých větších opileckých scén převzít další certifikáty z kurzu.

Jsme jako americká CIA,

pravil místní opilec, když uklízečka s rachotícím kbelíkem s hadry již uklidněna odešla,

Lovíme hady cizíma rukama.......

___________________

Abych se zase nechlubil, že jsem vymyslel něco novýho, tu indikaci magnetickýho záznamu jsem poprvé v životě viděl před několika lety, když jeden můj známý, dlouholetý pracovník servisu Hewlet Packard odcházel do důchodu, a volal mi, jestli bych nechtěl probrat jeho stůl v práci, že spousta věcí které chce vyhodit do popelnice, by se mi mohla hodit. Odvezl jsem si toho krabici. V ní byla mimo jiné šikovná věcička vypadající jako knoflík s průhledným víčkem. Když se to přiložilo na magnetickou pásku na stranu záznamu, ukazovalo to zmagnetované plochy. Známý se mi již tehdy s bontonem smál:

Ono to třeba ukáže zmagnetovanej šroubovák, polaritu relé, směr proudu ve vodiči, pokud s tím teče víc než tak ampér, nebo tak maximálně datový stopy na magnetickým bubnu, ale číst s tím data na páskách, to je sci-fi, a nebo spíš nešťastný výmysl....

/ tak jsem to musel nahradit pivem.../

______________

Domů jsme zpátky do Prahy jeli s Exotem. Cestou nám vyprávěl svůj zatím nejexkluzivnější zážitek na nějakém privátu:

Zrovna jsem s ní byl v nejlepším, když ti ze skříně vylez nahej chlap, a než jsem stačil vykřiknout, skočil mi obkrčmo na záda, vrazil mi ho tam zezadu až po vejce, a několika rutiníma přírazama se do mně udělal. Já sem nemoh nic dělat, a zarazil jsem se zase do tý baby, ta se udělala, a postříkala mi břicho. Když jsme se rozpojili, myslel jsem že majstršuk skončil, ale přestav si, neskončil, ze skříně vedle vylezla další nahá baba, skočily s tou první na sebe, a začal bezohlednej mač....

Dívali jsme se s tím chlapem na to asi hodinu jako blázni....

Projevil jsem se jako školní šprt, a zeptal se ho:

To sem jen zvědavej, kdo ti bude opravovat v práci ty disky a pásky, jak si na nich byl za ty dvě školení tak třikrát na každým........

On suvereně s úsměvem odvětil:

Vendo, já budu jako vedoucí střediska ty servisáky jen kočírovat, a když něco nepude, tak tě zavolám, a když to opravíš, tak dostaneš jejich prémie. Ale zatím pro mne nejcennější informaci, kteru jsi mi zadara předal, byla, jak naprostej slušňák jako ty z metru zvenčí a bez ochutnání pozná, že mi někdo nachcal do šampaňskýho...

Musel jsem se tehdy tiše zasmát taky...

__________________________________


S.Ogilvy A 2   bodů             Kdo      bodik    bodik       

Pokud dokážeš dobře poradit, pomoci s problémem nebo jsi něco podobného zažil, pak dej svou radu.
Příspěvky se vkládají přes okno v dolní části obrazovky. Pokud tam okno není, pak je již diskuse uzavřena.

10.12.15      20:34:17              

s.Ogilvy: :DDD to je masakr s tím chlapem ze skříně :DDD

Rey A          bodik            000006667       
10.12.15      22:03:50              

Neviem posúdiť nakoľko je to realita a nakoľko fantázia autora, ale ak je pravda aspoň 50%, prídu mi to skôr ako zápisky z psychiatrie, resp. dej nejakého filmu, ktorý ma parodovať realitu. Buď si svet okolo seba nevšímam dostatočne alebo mám tú smolu, že zaujímavé veci ma míňaju.

QWER A          bodik            000005457       
11.12.15      09:46:51              

QWERe, tohle od Vás očekávám již dávno, a oceňuji, že jste se na to nezeptal hned v prvním dílu seriálu, a vydržel jste až do desátého. Pokud "nechcete mít smůlu" i nadále, jak píšete, zkuste třeba tuto terapii:

1- Skočte si do knihovny, vypůjčte si román od Jonatana Swifta "Guliwerovy cesty", a pozorně ho přečtěte. Pokud se Vám nebude něco líbit, přečtěte si to znovu, nebo i vícekrát.

2- Definujte si pro své potřeby /pokud možno přesně/, co je to psychiatrie, a nějak věrohodně se prakticky přesvěčte, na jaké straně plotu se nacházíte.

3- Zvolte si nějakou kolegyni, nejlépe tu, která se Vám líbí, a jednou až zase bude sedět u psacího stolu sama v kanclu, přijďte k ní tiše zezadu, uchopte ji za prsa, a potěžkejte. / Kolegyně může mít klidně tak dvacet až šedesát let, zůstanete však v její mysli nadosmrti jako jednička.../.

4- Dejte si pomalu za sebou pět piv a dva panáky, a pak buď:

a/ sejměte plechovou bednu ze svého PC, podívejte se dovnitř, a zkuste některé věci které vidíte pojmenovat.

b/ otevřete někde na konci poslední programátorskou příručku, kterou studujete přečtěte tam deset stran, a zamyslete se nad svými praktickými možnostmi.

5- Oddeklujte nějaký starý hárddisk, vymontujte paket s plotnami, rozložte ho, vyzkoušejte výšeuvedené feritové pivo, a pakliže něco bude vidět, ukažte to kolegům.

S.Ogilvy A          bodik            000006711       
11.12.15      11:41:58              

Nerad to píšu, ale z celé 10.epizody mě také nejvíc dostala story o borcovi, kterého obtáhnul pasr ze skříně :-)
Fakt mě to pobavilo.

Pohraničník          bodik            000005034       
11.12.15      21:33:33              

Pohraničníku, já to vytahuju ze svý jedný starý knihy, vyhazuji jména a příliš obscénní podrobnosti, ale tuhle příhodu jsem prostě musel. Ovšem doba se změnila, představte si, že dnes narazíte při akci u nějaké na první pohled seriozně vyhlížející primabaleríny s naprosto zdánlivě typickými sekundárními znaky na exkluzivní krajkované spodní dámské prádlo, a znednadání tam objevíte něco, z čeho dostanete jako postarší slušňák infarkt. Takový případy byly kdysi za socializmu tak dva exempláře na Prahu, a dneska to běhá skoro v každý kanceláři. Kdysi jsem skoro s pláčem domlouval svému v podstatě od roku 1989 dodnes těsně před penzí nezaměstnanému známému, aby napsal něco o svém životě, ten ty kancly prakticky čtvrtstoletí při hledání zaměstnní obrážel, ale i jako praktik dnes tvrdí, že nemožné se stalo téměř pravidlem, ale neodvažuje se o tom z estetických důvodů psát....

S.Ogilvy A          bodik            000006711       
11.12.15      22:51:16              

S.Ogilvy: Obávám se, že při dnešní hustotě zápisu na discích ten experiment s feritovým pivem již nemůže vyjít. V tom pivu by musely být feritové nanočástice, a pozorovat byste to musel rastrovacím elektronovým mikroskopem ...

Petr A          bodik            000006717       
12.12.15      09:45:38              

Petře, pokud byste se chtěl vsadit o něco, co by Vás pak hodně mrzelo, tak klidně. Vaše námitky mi připoménají naprosto standartní teoretické námitky každého, kdo to ještě prakticky neviděl. Samozřejmě že z feritu neuděláte pouhým mechanickým třením nanočástice, ale pokud byste použil třeba takzvaný ferofluid, spočítáte fyzicky i u téměř nejmodernějšího harddisku / 100 GB /klidně miroskopem na průměru sektory. Ten ferofluid musí pak být zředěný tak, že ve vodě není téměř vidět, a na vyvolaný obraz se díváte ze strany odleskem. Ale i pokud použijete jen triviální feritový prach v pivu, vidíte i na tomto disku téměř nezřetelně rozdělený datový a servisní sektor, což není ani v podrobné dokumentaci, pokud ji vůbec seženete, a obraz vypadá na obvodu jako cirkulárka, je zubatý, což jsou prej zase sektory magnetické kompenzace motoru. To mi zase říkali asi před třema rokama na škole, kde po úvodních pobavených pohledech a úsměvech,když to spatřili, téměř zešíleli. Strašně zajímavý pokus je, zkusit z PC teoreticky z nějakého testovacího programu zjistit, kolik má disk sektorů, pak to rozhodit, a zjistit, že ten program říká ve skutečnosti úplné blbosti, protože těch sektorů je tam vždycky buďto podstatně míň, nebo i podstatně víc...

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
12.12.15      15:35:54              

Teď jsem se díval jak to zviditelnění magnetickcýh dat dělají / dělali /v tý Darpě:

Používají takzvaný magnetooptický faradayův jev. Spočívá to v tom, že osvětlí li se prej zboku lesklý magnetický povrch laserem, má osvětlenéé místo jiný index lomu , než pokud je lesklý povrch menagnetický. Jsou prý schopni, číst na plotně i jednotlivé bity. Když jsme u zápisu na magnetická média, je možná teoretikům po jejich tvrzení jak je to triviální, nabídnout neodymový malý magnet, a nějakou magnetickou plotnu, ale v nejhorším případě i ocelový metr, a s potutelným úsměvem říci:

Pane profesore, mohl bych vás poprosit, abyste zapsal tím magnetem na tu plotnu jeden bit ?

/ Pokud jste zaměstnanec, pozor následně na prémie, popisuji to i ve své knížce Rozeberte si PC, je tam i foto těch zviditelněných sektorů... /...

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
12.12.15      19:09:12              

Ogilvy - nejsou na tomto jevu založeny magnetooptická média jako je Minidisc? Příde mi to podobný princip.

Já tušil, že je ta kniha od vás. Bude vadit, když sem hodím sken těch zviditelněných sektorů?
martastanik.rajce.idnes.cz/nastenka/#RozebertesiPC_134-5.jpg

Marten          bodik            000004573       
12.12.15      19:43:12              

Martene, v tom RPC to nebylo feritový pivo, ale feritový kafe. Jde to s ním stejně, obě kapaliny se dají použít ekvivalentně podle toho, v jaké se nacházíte společnosti. Stejně jde i červené víno. Jen jde o to se toho lógru pak v šoku omylem nenapít. Magnetooptický efekt si můžete vyzkoušet i s vietnemským laserem s nějakou magnetickou plotnou, která se dobře leskne. Magnet ale musí být velmi silný /neodym / , a potřebujete dlouhý výběh, je dobré to otestovat třeba v práci na noční když je tma na chodbě. Ten text z RPC je čitelný, zkuste si tedy prakticky taky na něco pár bitů zapsat. Ten ocelový metr je nejvhodnější. Zkuste též curieúv bod, při kterém se už nedá nic zapsat / vyšší teplota /. ým

S.Ogilvy A          bodik            000006718       

Pokud máš k věci co říct, pak neváhej a piš.   Odeslání je souhlas s převodem copyrightu textu na zpovedka.cz

Uložený text (pokud je podnětný) se zobrazí po kontrole Robotickým Adminem na serveru.
Přihlásit se stačí jen jednou za 5 hodin a pak již lze psát texty bez vyplnění jména a hesla.

Nick:                                            Muž / Žena   M / Z
                                  
Heslo:     (nepovinné)

Vkládaný text:

Přilož smajla:
Super! To ne! Fandím! Ale jdi! Táhni! Brečím! Ty jo! Teda! Pusík!
nic