ID : 003269    ze dne : 12.12.2015     14:51:41 Předchozí diskuse Další diskuse Zpět na přehled diskusí

Vzpomínky na servis počítačů před 30 lety- 11

 

Díl 11:

Z Brna jsme tehdy dojeli s třemi mírně alkoholickými zastávkami do Prahy, a naši jízdu ukončila v šest hodin večer dutá rána do popelnice na dejvickém bývalém Náměstí Říšských branných sil pod ministerstvem národní obrany, kam jsme dojeli mírně omylem, protože kolega Exot zazmatkařil, a pořád nemohl najít na mapě tu správnou cestu. Vždy jsem obdivoval jeho suverenitu, se kterou se tehdy rozčílil, a řval na lidi, kteří se na nás vyděšeně dívali, co tam má vlastě ta popelnice co dělat, zatáhl s rykem ruční brzdu, a rozešli jsme se. Ještě mne do každé kapsy zastrčil jednu svoji vizitku, s tvrzením, že intelektuálové jsou naprosto nespolehliví, a stejně to prej někde ztratím. Bránil jsem se těm intelektuálům, a on mi sdělil, že by mi jednu vizitku mohl prošívačkou přišpendlit na bundu, ale to jsem protestoval.


Když jsem se příští den ráno v deset probudil, byla sobota, a otec mne rozčileně zpovídal, co to prej tahám domů za plechy, že to v noci v pokoji shodil, ono to spadlo po schodech až dolů do předsíně, a byl to rachot, že div neohluchnul. Chvíli jsem se divil, co mi to povídá, a pak si uvědomil, že to jsou asi ty plotny z bulharských magnetických disků.

V pondělí jsme se byl podívat do práce, a tam jsem s jistým rozčarováním zjistil, že všichni najatí dosud lidé, zřejmě dosud studující doma byli nějakým příliš horlivým úředníkem z ekonomického oddělení odesláni na pomoc při budování nového výpočetního střediska. O mně si mysleli, že mám být někde na školení, a tak mne zanechali svému osudu. Zanechal jsem je jejich osudu také, protože se mi nějak zrovna nechtělo, házet lopatou, kopat krumpáčem, tahat někde kýble s betonem, a nebo prosekávat betonové zdi majzlíkem, a tahat dráty, a tak jsem ještě nenápadně vyšetřil jako mrtvý brouk další tři týdny na svobodě. Vždycky jsem zašel jednou týdně na osobní, zeptal se, co se děje, a oni mne požádali, abych dokončil školení a pak se přihlásil, a tak jsem to třikrát po sobě ještě rafinovaně zopakoval.

Vyhnul jsem se proto montáži protihlukové izolace na stropy a na stěny, a objevil se jako duch až tehdy, když byla i na zemi v sále již položena zvýšená podlaha z tlustých modrošedých překližkových dlaždic, a chystala se montáž beden počítače. Ze zdí všude ještě čuměly svazky kabelů a drátů, a objevily se i první bedny klimatizace. Ve sklepě se budovala kobka s motorgenerátorem za milion korun.

Zatímco jsem byl pryč, bylo nabraných dost dalších lidí, vždycky někdo přišel v montérkách, podal mi ruku, a zmizel, a já zase jeho jméno okamžitě zapoměl. Zmatek trval další tři neděle, a tak jsem šéfovi navrhl, že bych zatím mohl navštívit pár svýho kolegů ze školení, v jejich podnicích, a podívat se, ja k to u nich jede, protože již mají počítače na sále, a zjistit nějaké podrobnosti o provozu. Nebyly žádné námitky.

Technické sekce obsluh počítačů JSEP byly zajímavé mnohdy konspirační skupiny většinou spřátelených inženýrů, kteří buď odešli někde z akademie do průmyslu, a domnívali se, že jako vedoucí pracovníci budou dělat vědu pod svým vedením v průmyslu, a nebo to byly v podstatě bastlířské typy, které se šly k počítačům jen zašít. Zajímavé také pro ně bylo, že mnoho vedoucích dostalo podnikový byt.

Jedna ze zvláštností počítačů JSEP byla i deklarace v sovětských povolovacích podmínkách provozu, že již před dodáním počítače musí být na místě aspoň základně vybavená mechanická dílna. Na pracovišti, které jsem navštívil jako první, se sešla parta spřátelených strojních inženýrů, kteří si svoji dílnu vybavili úplně špičkově. Dokonce tam měli třímetrový soustruh, svářečku MIG, souřadnicovou stojanovou vrtačku a frézku, motorovou pilu na železo, cirkulárku a stropní jeřáb, v dílně trávili svůj v podstatě veškerý čas, a zabývali se zejména soukromým bastlením domácích dřevoobráběcích strojů na chaty, a aby měli proto shora krytí, budovali též po částech motorový člun generálnímu řediteli. Když jsem přišel, samozřejmě mne nejprve naplnili tašku svými neopravitelnými deskami, a pak mne pod záminkou, že určitě všechno opravím, opili místním lihem na čištění magnetických pásek jako prasátko.

Desky, vytahané ze sovětských počítačů byly konstruovány v podstatě vojenskou technologií, to je, po zapájení byly tropikalizovány. Jejich oboustraný povrch tvořilo velice pevné epoxy, takže sice nenavlhaly, ale jednak se na nich naprosto nedalo měřit normálními hroty a nebo sondami, aniž by se měřené místo muselo pracně očistit, a jednak se zjištěné vadné integrované obvody vyjímaly kuriozním speciálním způsobem. S lítostí jsem vzpomínal na amatérské desky z agentury. Moje v agentuře vyvinuté odpajovací zařízení na sovětské desky nefungovalo.

Když jsem se pak doma díval na asi dvacet desek z tašky, kterou jsem přinesl, viděl jsem na několika místech dosti otřesné pokusy, dostat běžnou páječkou obvod neúspěšně ven. Navíc, když jsem obvody pak pracně vyjmul po půlhodinovém čištění od epoxidu, páječkou a odsávačkou,, zdály se být všechny překvapivě funkční.

Když jsem se pak dostavil zase po dvou dnech do práce, a vyndal desky, a ukazoval je šéfovi, ten se přezíravě usmál, vytáhl ze šuplete novotou zářící bleděmodrou welerku / tehdy západoněmeckou páječku snad za dvacet pepírů, a autoritativně řekl:

My to nebudeme přece dělat jako nějací amatéři....Půjčte mi jednu, já vám to ukážu...

To co předvedl, mne i jeho doslova šokovalo. Epoxid urputně bránil cínu v odpájení, a když se pájené místo i jen mírně přehřálo, krycí epoxid skokem za strašného zápachu zuhelnatěl, a spoje šly z laminátu okamžitě dolů...

Další desku jsem mu již nepůjčil, protože i tu prvou bylo v podstatě na mne, zpětně uvést do původního stavu, abych se pak před kluky z předchozího střediska nemusel skrývat, až na to co mi půjčili, zapomenou. Zároveň jsem si opět s mírnou hrůzou uvědomil i Exotovu taktickou genialitu.

Po několika pokusech v garáži bylo jasné, že bude muset být sestrojena nějaká vymakaná horká hlavice, která epoxyd bez poškození pájeného místa z obou stran zlikviduje, a pak tekutý cín z díry po jednom bodu někam odsaje. Další fatální zjištění bylo, že na sovětských deskách mé dosavadní diagnostické sondy ukazovaly přes 60 procent vadných obvodů, i když deska byla ještě funkční.

Jedna z desek, kterou jsem dostal k opravě byla i deska feritové paměti ELWRO. Deska byla velká asi půl krát půl metru, a když jsem otevřel jen elektroniku, zděsil jsem se, protože obsahovala asi 280 tranzistorů, 72 operačních zesilovačů, a to vše obklopeno nepočítanými dalšími diskrétními součástkami, též zalitými většinou epoxidovým lakem. Když jsem nahlédl pod záhadný plech nahoře, zděsil jsem se snad ještě víc, protože pod ním se nacházelo jak mraveniště obrovské pole feritových jadýrek těsně vedle sebe, propletené nekolikrát mezi sebou, každé s každým souřadicově různobarevnými smaltovanými dráty průměru 0,08 mm. Jadýrka byla menší než maková zrna, a když jsem pod lupou spočítal pole 25 x 25 kusů, a vynásobil plochu, došel jsem k neuvěřitelnému počtu víc než asi asi 130 tisíc kusů na desce.
___________________

Z mých pesimistických úvah mne pak vyrušil telefonát z školního oddělení, že se mám prý připravit za tři neděle na odlet na školení do sovětského svazu, právě na feritovou paměť. Školení se mělo konat v Kazani. Je prý nutná hovorová ruština. Dostal jsem doporučeno, abych se poradil s kolegy, kteří tam pojedou také, a přípravy jsme společně zkoordinovali. Dále následovalo asi deset adres mne naprosto neznámých lidí, které jsem si s mrazením v zádech opsal....










S.Ogilvy A 1   bodů             Kdo      bodik    bodik       

Pokud dokážeš dobře poradit, pomoci s problémem nebo jsi něco podobného zažil, pak dej svou radu.
Příspěvky se vkládají přes okno v dolní části obrazovky. Pokud tam okno není, pak je již diskuse uzavřena.

12.12.15      17:21:12              

Jako dítě nebo puberťák s páječkou jsem neměl naprosto šajn, co všechno se za socíku okolo elektroniky dělo. I z toho mála, co mi po letech někteří důvěryhodní "staří pardálové" např. z výzkumáku VÚMS nebo výpočetního střediska ČKD vyprávěli, jsem jenom valil oči. Desítky různých výzkumných ústavů. Reverzní inženýrství, včetně té slavné 8080. Nadšenci, rutinéři, amatéři i géniové. Muzikanti, co sháněli elektroniku, bedny, zesilovače transiwatt atd. Přidružená výroba v JZD. První podnikatelé. Kšeftaři s videorekordéry a satelity. Veksláci. A aby byl bordel ještě větší, tak navíc tajní a agenti, co do ČSSR ze Západu tahali věci pod cocom embargem.

Takže panu Ogilvymu jeho vyprávění naprosto věřím a za jeho seriál děkuji. Jen na ten návod pro QWERa pod dílem 10 se už cítím moc starý, ale před lety by stál za pokus.

Urchin          bodik            000005713       
12.12.15      19:54:21              

Urchine, QWER se zatím nevyjádřil, ale ten bod 3 z toho návodu měl v oblibě zejména jeden z mých bývalých šéfů ještě na škole, a protože byl téměř šedesátiletý exhibicionista, rád jej a s radostí realizoval zejména v plných kancelářích. Vzhledem k tomu, že měl jak vysokou vědeckou funkci tak i nesmírně silné charizma, nikdy jsem neslyšel, že by byl dostal třeba facku. Mně samotnému se to stalo jednou jako studentovi na praxi , i když to bylo úplně obráceně a na odlišném místě, to jsem již tady popsal také, ale i když jsem to sám také několikrát vyzkoušel, vždy to mělo spíše výrazný úspěch, a několikrát i bylo očekáváno, že to zopakuji..

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
12.12.15      20:05:56              

Já bych se přimlouval za díl(y) věnované reálně socialistické sexualitě. Já tehdy byl dost naivní a idealistický, takže mě zjištění že už tehdy to bylo tak divoké, že "šukal i stůl židli" docela šokovalo. A to pravděpodobně jde jen o špičku ledovce tehdejšího sexuálního běsnění.
Třeba v jedné zapadlé vesničce mého dětství měli už za totáče svoji nudapláž a na místní hájovně se pořádaly hromadné orgie. A ta hodná sousedka, co mi vždy dala nějaké to lízátko nebo bonbón,se prý svého času nechala ojet za zády svého hodného manžela mužským osazenstvem poloviny okresní fabriky. To vše jsem se dozvěděl až po mnoha letech.
Myslím že nejen já si ten socializmus v určitých ohledech dost idealizuju.

Solfernus          bodik            000006720       
13.12.15      00:49:52              

Chcem povzbudiť všetkých starších prispievateľov tu na Zpovjedke, aby napísali tiež nejaké pamäťe. Je mi jedno akej literárnej kvality to bude, ale proste chcem si prečítať čo najviac skúsenosti starších ľudí, lebo to je proste na nezaplatenie. To sa počíta.

QWER 2          bodik            000006676       
13.12.15      08:42:58              

Technika a sex, to jsou společné zájmy!

Bohužel mám v sobě nějaký blok, že "na neznámé ženy se nesahá"... A když už se známe, tak to pokračuje blokem, že na kamarádky, kolegyně nebo kamarádovu ženu/manželku se nesahá...

Alkohol a akce ve více lidech to odblokuje spíše tím směrem, že se sahá na mě! Ne, nejsem hračka ani buzna. Sympatická holka, co projeví náklonnost má velké plus a pak je vše ke spokojenosti obou dotaženo k příjemným dotykům. Ale žádný sex, vždyť se vůbec neznáme! Takové jsou zážitky panice...

Horší je, že si to pak chlap rozmyslí a jde Bloggerovou cestou. Jenže i když už je po prvním i padesáteém sexu a pořád je tu ten odporný blok, že na cizí se nesahá... To už je na chocholouška nebo zákaz porna... :-/

Velmi rád se tedy "přiučím", aspoň z historek, kterak se z cudných kolegyň či jiných žen sexuální objekty staly a dobře pánům posloužily.

MaM          bodik            000005909       
13.12.15      18:33:58              

MaM:
Jo, je to pech. Nejvíc se osmělí ženy, když člověka trochu blíž poznají, třeba jako kamaráda jejich přítele. A jako na potvoru zrovna musí svádět zrovna ty, jejichž partnera si člověk váží jako dobrého kamaráda nebo férového chlapa.
Pokud mě ale svádí žena muže kterého neznám, tak proč ne? Stejně by mu byla nevěrná (nebo už dávno je) s jinými chlapy.

Solfernus          bodik            000006723       
15.12.15      21:45:44              

S.Ogilvy: pane kolego, měl byste prosím tip na schema kvalitního desulfátoru Pb startovacího akumulátoru do auta?Ani VARTA Silver už není etalonem kvality a po dvou letech městského provozu vykazuje pokles kapacity o 2/3.Zabývám se též Pb akumulátory pro UPS v rámci zaměstnání a na to, že jsou stále dobíjeny FLOAT napětím, jdou s kapacitou též vcelku rychle dolů.Co tam můžou výrobci dávat za kurvítka?Klasické staniční Pb akumulátory (akvárka) máme klidně 15 let a ztráta kapacity je v jednotkách %.

Rey A          bodik            000006667       
16.12.15      11:18:03              

Reyi A: Pokud rozděláte "bezůdržbový" akumulátor do auta / třeba 100 Ah, asi se budete dost divit, protože třeba uvnitř jeho vývody z jednotlivých článků jsou na sobě snad jen lehce nanýtovány, takže je jen zřejmě otázkou firemního výzkumu vypočítané doby do záruky, než se to postupným jiskřením třeba při startu postupně rozloží, a upálí a upadnou . Co se týče desulfatace, kdysi jsem se s tím dost podrobně na zakázku zabýval, a měřil dataloggerem a cyklovačem nabíjení/vybíjení přírůst a klesání kapacity při různých nabíjecích režimech. Nejlépe se osvědčil režim impulzního nabíjení s vybíjecím impulzem hned po každém nabíjecím cyklu. Pokud si vezmete klešťový ampérmetr, a cvaknete ho na výstupní kabel určité nabíječky, jistíte, jaký režim to má. Ty úmyslné korodující nekontakty Vás však přivedou k včasnému vyhození i nejdražších typů. Co se týče akumulátorů UPS, je to naprosto stejně, abych je nemusel kupovat, chodím rád s křížovým šroubovákem a autožárovkou 12V 36W, a vždy na hromadě ve sběrně oddekluji UPS, a změřím žárovkou napětí na svorkách. /okud to uděláte třeba jako já za ta leta co to používám třeba u stovky kusů, zjistíte v 90 procentech případů, že jeden akumulátor je vždycky nabitý a druhý vybitý. Ten nabitý vždycky vyjmu, a hodím do kufru u auta. Pokud ho hodím doma v laborce na cyklovač, je vždycky témeř jako nový. Takto kupuji akumulátory za cenu váhy olova již roky, a vždycky to vydrží stejně a nebo mírně déle než akumulátor úplně nový.

Pokud byste třeba nabízel profesionálům / automechanikům, bezpečákům od alarmů, ale i opravnám mobilů / akumulátory s větší dobou životnosti, případně jejich kvalifikovanou repasi, dosti rasantně Vás zaženou, protože by přišli o kšeft.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
16.12.15      12:24:34              

Mohu potvrdit, že VARTA Pb akumulátory jsou šmejd. Měl jsem jeden z modré řady a odešel po 2 letech těsně po záruce. Příště kupuju jen čínu za 1 000,- v tesku.
Dají se ty bezúdržbové samokurvící akumulátory nějak nedestruktivně oddeklovat a zkontrolovat propojení článků, nebo je to celé zalité v plastu aby to nešlo za žádných okolností rozebrat?

Solfernus          bodik            000006731       
16.12.15      13:46:22              

Varta Silver v oktávce 5 let furt jak novej. Jestli ono to taky nechce občas švihnout na nabíječku, když se dýl nejezdí a v zimě to šoupnout do garáže.

Loyssa          bodik            000003645       
16.12.15      14:42:09              

Bezůdržbáky jsou nejčastěji vysokofrekvenčně vařený polyamid. Stejně jako u počítačových LION akupaků. Ty velké v případě výzkumu navrtat zboku nahoře a dole desítkou vrtákem, a propláchnout nejdřív teplou vodou, pak nahoře proříznout po rýze u spojení kde je to nejtenčí pilkou na železo, a vysunout pakl. Polyamidová schránka od těch největších je po vypláchnutí perfektní zásobník na malé nářadí, nebo když se položí vodorovně přepážkami, a doplní šuplíky, perfektní nezničitelný zásobník na vrtáky, závitníky a podobně. Dvěma šroubama zezadu se to dá frcnout do stěny, případně montovat do bloků a je to zadara a hlavně napořád.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
16.12.15      15:59:04              

Loyssa:máš pravdu, ale ne každý má garáž a to auto je v pohybu, jen aku díky povinnosti svícení přes den alternátor nedobije, protože je převážně v městskému provozu.Ta VARTA měla být odolná sulfataci (přídavek Ca,Ag v mřížkách),ale jak vidno, moc to nefunguje. Nabíječka je fajn věc, jen ve městě trošku problém,kam zapojit do sítě 230 V. Vymontovat AKU z auta je opruz na půl hodiny (Focus II).Zkrátka asi to denní svícení potkávacími světly bude tím hlavním kurvítkem autobaterií. Zkusím tu desulfataci s impulsním vybíjením.

REY          bodik            000006060       
16.12.15      16:05:44              

Loyssa: nechci kazit nadšení pro VARTU co máš v Oktávce, ale zkusil jsi udělat kapacitní test? Vybíjení proudem C10 až do napětí 10,5 V ? Já jsem na ten problém
s Vartou Silver přišel až při tomto kapacitním testu a dost jsem se divil. Při startování se baterie chovala jako bezvadná, auto chytlo krásně.

REY          bodik            000006060       
16.12.15      17:21:55              

REY: tak kapacitní testy nedělám :-) Ale je pravda, že kdo to má celoročně venku před barákem tak to dobíjení mimo altík je problematické. A zima, vlhkost, startování "dýzla" z poslední síly a následný - jak píšeš - městský provoz dává té baterce značně "na prdel".

Loyssa          bodik            000003645       
16.12.15      18:29:54              

To impulzní nabíjení /vybíjení jde udělat buď jednovlným / jedna dioda / nebo dvouvlným usměrněním proudu / gretz / v nabíječce, a zařazením paralelního odporu / ideální je proměný / nebo žárovky asi 5-10W k nabíjené baterii. S tou žárovkou to jde zkusit u většiny elektronických nabíječek. Změny kapacity při různých režimech se poznají nejlíp na datalogeru s použitím střídání nabíjení / vybíjení, abychom to poznali, a nemuseli u toho přitom sedět. Musí proběhnout několik cyklů. Ideální elektronický doplněk baterie je obvod, který nepoužívané baterii dá občas třeba jednou za hodinu masivní krátký zkratovací impulz, který zabraňuje rozdílnému napětí jednotlivých článků po určité době. Co se týče konkrétně "desulfatace", jde o oblíbené rčení uživatelů, i když z převážné většiny případů ani při úbytku kapacity o žádnou desulfataci ve skutečnosti nejde.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
16.12.15      20:51:57              

Ještě je zajímavá situace s Li-ion akumulátory, které jsou u výrobců velmi oblíbené. Možná i proto, že samovolně chemicky degradují i bez používání.
Naopak je obtížné sehnat nějaké slušné baterie typu LiFePO které jsou sice o něco objemnější a těžší než Li-ion, ale mají trvanlivost běžně i přes 10 let.

Možná by stálo za to si ji dobastlit i do auta. Jen si nejsem jistý, zda zvládnou takový vybíjecí proud.

Solfernus          bodik            000006734       
17.12.15      08:58:05              

Solfernus: A co NiMH, zejména podtyp ReCyko? Ty drží kapacitu celkem dlouhodobě ...

Petr A          bodik            000005596       
17.12.15      09:26:58              

S.Ogilvy:Mohl byste prosím rozvést,co si představujete pod pojmem sulfatace Pb akumulátoru Vy?Znám z literatury popis procesu sulfatace - přeměna houbovitého olova na krystaly síranu olovnatého. Viděl jsem i mikroskopické snímky povrchu elektrod při zvětšení 550x.Vysvětlení procesu ztráty kapacity mi přišlo logické. Čím jiným by mohla být způsobena ztráta kapacity?

REY          bodik            000006060       
17.12.15      09:53:21              

Protože jsem známým a mnohdy vysmívaným tvrdošíjným uživatelem použitých LION akumulátorů už bezmála deset posledních let, odkdy se tu objevily po NiCd a NiMh článcích v akupacích různých počítačů, měl s jsem s nimi ze začátku také mírné obtíže, ale po datalogerovém měření zjistil, že k autodegradaci i použitých článků dochází výhradně jen v případě, že je uchováváme dlouhou dobu v úplně vybitém stavu / pod 3,6V, a nebo že je nabíjíme nad 4V. Pokud nabijeme krabici použitých článků na asi 3,8V, drží nabitá klidně i pět let. Dobré je jen občas tak jednou za dva měsíce připojit ke každému krátce automobilovou žárovku 12V 36W. Pokud ji článek asi na polovinu rozzáří, je dobrý, pokud ne, vyhodit. Mluvím stále o jednom typu z bateriových akupaků, kulatý dlouhý monočlánek 3,8V, 2,8 Ah, který je nejčastější. Co se týče nabíječky LION, nejprostší je laboratorní zdroj nastavený na 4V se sériovým odporem asi 2J2/10W. Článek na něj můžeme mít připojený třeba týden, když na to zapomeneme, a nic se nestane. Pokud článek nenaběhne na 4V ani za den, vyhodit.

Nejzákeřnější co jsem u LION viděl, jsou moderní v zařízení zaletované pytlíky, které občas při nabíjení a nebo i samovolně explodují, a vyhoří. Občas se to stává v mobilních telefonech. Jednou mi na stole v noci znenadání chytil pytlík z klíčenkové špionážní kamery, a kdybych to neměl tradičně na plechu, tak jsem vyhořel. Zařízení pocházelo z radioburzy, kde jsem ho koupil za pět pětek.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
17.12.15      19:52:35              

ReyA, Co se týče sulfatace, je to pomalý proces při kterém na deskách akumulátoru vzniká bílý síran olovnatý. Pokud byste se chtěl v akumulátorech trapně rýpat jako já, chce to endoskop, a nebo dva tlusté optické kabely, z nichž jedním svítíte dovnitř nějakou silnější bílou ledkou, a druhý, který je přes čočku třeba vybrakovanou z vadné CD mechaniky ze snímače , napojen druhým koncem na nějakou levnou webkameru. Na tu čočku v kyselině se musí mezi ní a kabel kápnout trochu glycerínu nebo silikonového oleje, a přesto se přetáhne tenká silikonová hadička, jinak to neukazuje. To druhé jsem používal já, protože namáčet nějaký vypůjčený profi endoskop do kyseliny v baterii je riskantní. Pokud to máte zasulfatovaný, jsou desky zářivě bílé. Kdysi existoval takzvaný desulfátor, bylo to ruské výroby, jednou jsem to analyzoval, a zjistil, že je to diperoxid sodíku. To se rozředilo ve vodě, a nalilo do vylláchnutého akumulátoru, paak se doplnila kyselina, a dost spolehlivě to jelo dál. Samozřejmě u těch starých akumulátorů, u větších bezůdržbáků je to všechno zapouzdřený a zavařený, a u malých bezúdržbáků do UPS a nebo na alarny je tzv. tuhý elektrolyt, v podstatě asi nějaký polymerový nebo skleněný prach, v tom nasáklá kyselina, a s tím už neuděláte doma samozřejmě vůbec nic.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       
17.12.15      20:18:00              

Měl jsem za to, že Li-ion se už dnes nepoužívají a byly nahrazeny Li-pol. Jaký je v nich rozdíl mi není jasné, kromě toho že Li-pol se při výrobě snadno dají skládat do různě velikých a různě tvarovaných "vybuchujících pytlíků". Možná že Li-pol už jsou konečně samodegradující, pokud tedy Li-ionky podle vás nejsou.

Pořád přemýšlím proč se třeba do trakčních akumulátorů používají ty LiFePO (případně LiFeYPO), když ostatní lithiové jsou lehčí a mají i vyšší napětí. V těch průmyslových standardizovaných krychlových akumulátorech jsou překvapivě nastrkané ještě menší krychle a v nich válcové LiFePO baterie 3,2V cca 3-10Ah, je to taková čínská matrjoška. Prý to vydrží 4-8 000 cyklů, což je ve srovnání s olověným aku úžasné. Proto takto zvažuji vyřešit svůj problém s autobaterií.

Solfernus          bodik            000006736       
18.12.15      13:06:34              

S.Ogilvy: LION aku vybrané ze starých akupacků z NTB používám taky, dokonce mám na ně LED baterku s čočkou (china) a svítí perfektně. Pokud se Vám hlupáci smějí, berte to spíš jako potlesk :) je totiž krajně komické, když takovému posměváčkovi dojde, že idiotem je on a ne ten, kterému se posmívá. Faktem je, že pařez zůstává pařezem a blb blbem:) Zajímavé je, jak různí blbečkové zkouší machrovat, pokud jim člověk přichystá pastičku, rádi se chytnou a pak neví, jak z 100ho ven :)

REY          bodik            000006060       
18.12.15      16:22:04              

Ty LiPOLY jsou pořád ještě dost drahý, a ty s tím železem jsem dosud nezkoumal, a asi budou ještě dražší. Strašně si mi líbí, nekde něco zadara nasbírat, prostudovat a pak použít. Co se týče těch LION a LIPOL, občas se to vidí ve vozíčkách pro invalidy, a kapacity jsou obrovské. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby to některému třeba chytlo pod zadkem. Letecké katastrofy už jsou s těmahle hračkama několikrát i na veřejnosti hlášeny. Pokud si vezmete i třeba malý modelářský lipol, impulzně lze dosáhnout i 600A. Kdysi jsem na to dělal impulzní tester 1 kA. Když sledujete, kolik se toho třeba v číně vyrábí a KDO to převážně používá, odhaduju že tak 60 procent skončí v popelnicích ještě skoro úplně nové.

S.Ogilvy A          bodik            000006718       

Pokud máš k věci co říct, pak neváhej a piš.   Odeslání je souhlas s převodem copyrightu textu na zpovedka.cz

Uložený text (pokud je podnětný) se zobrazí po kontrole Robotickým Adminem na serveru.
Přihlásit se stačí jen jednou za 5 hodin a pak již lze psát texty bez vyplnění jména a hesla.

Nick:                                            Muž / Žena   M / Z
                                  
Heslo:     (nepovinné)

Vkládaný text:

Přilož smajla:
Super! To ne! Fandím! Ale jdi! Táhni! Brečím! Ty jo! Teda! Pusík!
nic